Legis Telum: Zduplikovaním potvrdenia je možné zarobiť vyše tri milióny eur

14.02.2012 Bratislava

Bratislava 14. februára (TASR) - Návrh vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR 60 dní pred posledným termínom mení podmienky pre strelcov na vykonávanie psychotestov a schválením tejto vyhlášky môžu vzniknúť dotknutým občanom priame materiálne škody, byrokratické prieťahy a nemateriálna ujma. Uviedli to dnes na tlačovej konferencii predstavitelia Združenia vlastníkov strelných zbraní - Legis Telum. Po desiatich mesiacoch platnosti Zákona o zbraniach a strelive je \"zrazu potrebné meniť pravidlá a dochádza k tomu dokonca protiústavnou formou, kedy rozsah vyhlášky ide nad rámec zákona\".

\"Paradoxne ide o zdvojený krok, pretože potvrdenie od všeobecného lekára musí strelec predkladať i na polícii. Celá situácia vyvoláva dojem perzekvovania a zaťažovania občanov ďalšími poplatkami v prospech zdravotníckych záujmových skupín. Vyzerá to, že ide o biznis, ktorý treba stihnúť ešte pred voľbami,\" zdôraznil prezident Legis Telum Ľudovít Miklánek.

Ako vyplýva z predchádzajúcich informácií, predstavitelia ministerstva zdravotníctva, ministerstva vnútra a Komory klinických psychológov sa rozhodli, že po desiatich mesiacoch od vzniku povinnosti vykonávať psychologické testy je potrebné podmienky ešte sťažiť a najmä získať tak ďalšie finančné zdroje. Doterajší zisk plynúci len v prvom kole testovania do kasy klinických psychológov je približne 160.000 x 80 eur (poplatok za vyšetrenie), čo sa rovná 12,8 milióna eur. Prijatím navrhovanej a vyššie spomínanej novely vyhlášky sa zisky zo streleckej komunity zdvihnú o 160.000 x 20 eur, čiže o 3,2 milióna eur. Paradoxne, ako dnes zdôraznili mimo iného predstavitelia združenia, potvrdenie rovnakého charakteru od všeobecného lekára každý strelec predkladá na polícii. Tento krok vyplýva zo Zákona o zbraniach a strelive. Zduplikovaním však vzniká šanca pripraviť občanov o ďalšie tri milióny eur.

Legis Telum požiada Generálnu prokuratúru a prezidenta SR o podanie návrhu na preskúmanie súladu vyhlášky s Ústavou SR. Legis Telum podalo Zásadnú hromadnú pripomienku na portál právnych predpisov.
 

Vyberte región